Wist u dat…

Osteopathie ervoor kan zorgen dat de intensiteit en frequentie van migraineaanvallen verminderen?

Over de oorzaken van migraine is nog veel onbekend. Duidelijk is wel dat meerdere factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van migraine.

Eén van de mogelijke factoren is het serotoninegehalte. Serotonine is een neurotransmitter (stofje dat signalen overbrengt tussen zenuwcellen) die invloed heeft op onder andere stemmingen, gedrag, slaap, eetlust en geheugen. Daarnaast speelt het een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Veel mensen denken dat serotonine alleen in de hersenen wordt aangemaakt. Niets is minder waar: serotonine wordt voor minimaal 80% in de darmen aangemaakt, en voor maar 2% in de hersenen (en de rest in het bloed).

Serotonine speelt een zeer belangrijke rol bij het regelen van de signaaloverdracht tussen de darmen en de hersenen. Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken in zowel de darm- als in de hersenfunctie.

Dit hoeft niet te betekenen dat alle mensen die lijden aan migraine ook darmklachten of buikpijn ervaren.

Organen, dus ook de darmen, werken de hele dag. Als we dit altijd zouden moeten voelen, zouden we bij wijze van spreken de hele dag buikpijn hebben. Daarom zitten er weinig pijnsensoren in de buik en merken we het niet zo snel als er bijvoorbeeld mobiliteitsproblemen in de buik ontstaan.

Daarnaast hoeven mobiliteitsproblemen niet altijd direct pijnklachten te geven.

Osteopaten kunnen de mobiliteit van de darmen onderzoeken en bij mogelijke verstoringen kunnen ze de darmen behandelen. In de praktijk zien we dat dit een positief effect geeft op het aantal migraineaanvallen en ook op de intensiteit van de aanvallen.

Het is bekend dat er meerdere factoren en meerdere gebieden in het lichaam zijn die een rol spelen bij het ontstaan van migraine. Daarom zal een osteopaat altijd een volledig lichamelijk onderzoek doen voordat hij met de behandeling start.

In veel gevallen bestaat de behandeling uit verschillende technieken in meerdere lichaamsgebieden.

Heeft u vragen over bovenstaande informatie of wilt u een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.