In de praktijk zie ik regelmatig mensen met buikklachten zoals pijn, stoelgang problemen, rommelen/borrelen, reflux, winderigheid.
Naast de behandeling geef ik dan vaak voedingsadviezen mee. Bijvoorbeeld over wat handig is om wel en niet te eten.
Deze adviezen zijn onder andere gebaseerd op voedingsmiddelen die goed of juist slecht verteerd of afgevoerd worden door het betreffende orgaan.
Het gaat hier om algemene adviezen. Geen mens is hetzelfde en niet iedereen reageert hetzelfde op voedingsmiddelen. Als je buikklachten hebt, maar niet precies weet welke voedingsmiddelen niet goed bevallen, probeer dan een bepaald product een tijdje te mijden. Dan merk je sneller of dit effect geeft.
Als je een ziekte hebt of medicijnen gebruikt, kunnen er andere adviezen gelden. Overleg dan eventueel met de behandelend arts.
De meeste mensen weten wel dat het niet goed is om veel suikers, vetten en E-nummers (geur-, kleur- en smaakstoffen) te eten en frisdranken en koffie te drinken.
Toch zijn dit vaak juist de aantrekkelijke en makkelijke producten. Ze kosten immers weinig bereidingstijd en smaken lekker door de vele toegevoegde stoffen.
Maar door alle toegevoegde stoffen heb je sneller de neiging nog meer te eten en drinken en doordat er weinig bouwstoffen in deze producten zit, heb je ook sneller weer honger. Kortom, ze leveren geen energie.
Deze producten hoeven niet geheel geschrapt te worden, maar probeer ze met mate tot je te nemen.
Wat algemene tips voor een gezonde stoelgang zonder buikpijn:
* Beweeg voldoende (dat is ook goed voor de peristaltiek)
* Drink minstens anderhalve liter (liefst water en verse kruidenthee)
* Kauw goed (als je niet goed kauwt, komen er onverteerde resten voeding in het maag/darmstelsel die niet goed te verwerken zijn)
* Zorg voor voldoende slaap (ongeveer 8 uur)
* Zorg voor regelmaat in het eetpatroon
* Eet voldoende vezels (groenten, fruit en volkoren producten)
* Vermijd stress
Omdat het voor veel mensen lastig is om te onthouden welke producten ze beter kunnen laten staan of juist wel kunnen gebruiken bij bepaalde klachten, volgt hier een opsomming.
Maag:
Wel eten | Liever niet eten |
Groenten zoals sperziebonen, snijbonen, broccoli, bloemkool | Zure vruchten zoals sinaasappel, citroen, grapefruit, mandarijn, kiwi, mango |
Niet-zure vruchten zoals peer en banaan | Rauwkost |
Vis | Donkerbruin brood |
Lichtbruin (‘grijs’) brood | Melkproducten |
Sla | |
Vlees(producten) | |
Sterk gekruide producten | |
Koolsoorten |
Lever:
Wel eten | Liever niet eten |
Bittere stoffen zoals pure chocolade, radijs, witlof, andijvie, artisjok, paardenbloem | Suikers |
Noten | Vetten |
Water | WaterGeur-, kleur-, en smaakstoffen |
Verse kruidenthee | Veel vlees |
Vis | Frisdranken |
Koffie | |
Alcohol | |
Darmen:
Wel eten | Liever niet eten |
Groenten behalve koolsoorten | Koolsoorten |
Vis | Suikers |
Water | Witte pasta en witbrood |
Volkoren producten | Melkproducten |
Desembrood, speltbrood | Te veel fruit (suikers) |
Peulvruchten | |
Koolzuurhoudende frisdranken | |
Nieren:
Wel eten | Liever niet eten |
Groenten | Citrusvruchten |
Kruiden (oregano, knoflook, tijm, basilicum, gember, kurkuma) | Tomaten |
Uien | Chocola |
Verse fruitsappen | Schaaldieren |
Water | Koffie |
Melkproducten | |
Kaas | |
Alcohol |
Nogmaals: iedereen reageert anders op voeding, dus er bestaat niet één ‘dieet’ of leefstijl.
Het belangrijkste is dat je je goed voelt en voldoende energie hebt, dus let goed op jezelf en luister naar je lichaam.
Neem bij vragen gerust contact op.