Een whiplash is een aandoening als gevolg van een plotselinge, heftige slinger- of knikbeweging van hoofd en nek, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, of na een val of stoot op het hoofd.

De klachten die kunnen ontstaan bij een whiplash zijn zeer uiteenlopend. Hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid komen het meest voor, maar ook concentratie- en geheugenstoornissen, problemen met zicht en gehoor, evenwichtsstoornissen, vermoeidheid, slaapstoornissen, tintelingen, uitstralende pijn naar de armen en de rug en gevoelens van angst en frustratie komen regelmatig voor.

De mate van het trauma is bij het ontstaan van deze klachten niet belangrijk, zelfs een licht trauma kan heftige klachten veroorzaken.

Lange tijd wist men niet goed wat een whiplash werkelijk inhield en er werd zelfs gezegd dat een whiplash niet bestond. Het zou allemaal ‘tussen de oren zitten’.

Wetenschappelijk onderzoek heeft nu uitgewezen dat er wel degelijk schade ontstaat bij een whiplash.

Het ruggenmerg, dat loopt vanaf de schedel tot aan het heiligbeen, raakt beschadigd en kan verklevingen of zelfs kleine bloedinkjes vertonen. Hierdoor wordt de toch al geringe rekbaarheid van het ruggenmerg nog minder, met als gevolg allerlei problemen in het verloop van het ruggenmerg (verminderde mobiliteit en stabiliteit) en bovengenoemde klachten.

De huisarts of arts op de eerste hulp verwijst vaak door naar de fysiotherapeut of manueel therapeut. De behandeling wordt dan gericht op het verbeteren van de mobiliteit, het verminderen van de instabiliteit in met name de nek en het geleidelijk aan opvoeren van de activiteiten. In veel gevallen is dit voldoende om te herstellen, maar een aantal mensen blijft klachten houden. Behandeling door een osteopaat kan dan raadzaam zijn.

De osteopaat behandelt met zachte, subtiele technieken en richt zich niet alleen op de plek waar de pijn ervaren wordt, maar ook op andere plekken in het lichaam die de ervaren klachten in stand kunnen houden.

Er kunnen bijvoorbeeld rektechnieken gedaan worden op het ruggenmerg, mobiliserende technieken op de schedel, nek en het bekken (de aanhechtingsplaatsen van het ruggenmerg) en indien nodig mobiliserende technieken op het middenrif en de organen.

In sommige gevallen kunnen de fysiotherapeut en de osteopaat samenwerken om het herstel voorspoediger te laten verlopen. Ik maak hier zelf graag gebruik van en heb daarvoor dan ook een breed netwerk in de regio.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.